Vrij werk - De weg naar huis

21 mei 2019

Vrij werk | De weg naar huis

 

Een bijzonder project die ik als vrij werk maakte na aanleiding van het overlijden van mijn vader na de slopende ziekte vasculaire dementie die hem uiteindelijk fataal werd. Dit verhaal is ontstaan doordat ik zelf op een boerderij woonde in Friesland vlakbij het IJsselmeer. Met mijn vader ik ging zomers vaak mee op de trekker om het weiland te maaien. Vier jaar geleden is hij overleden en hebben we op zijn begrafenis zijn lievelingsnummer Country roads gedraaid van John Denver. Het lied kreeg voor mij een nieuwe betekenis. Door deze zin in het lied: take me home, country roads kwamen er bij mij beelden op van een man die op zijn trekker de wereld rondreist. Hij was op weg naar huis, want dat was het allermooiste plekje op aarde. De boerderij was zijn thuis en zijn alles. Zo is het verhaal gegroeid in deze vorm. Het is uiteindelijk een beeldenreeks geworden die eindeloos kan worden aangevuld.

 

Een gekoesterde wens van mij is om van dit project een jeugdboek te maken vol met gekleurde prenten paginagroot, omdat de meeste jeugdboeken in het zwart-wit worden gedrukt. Het lijkt me geweldig om een boek te maken over het thema 'jezelf ontdekken en thuiskomen'. En waar is dat thuiskomen dan?

 

Bekijk meer vrij werk

 

Korte samenvatting verhaal bij de beeldenreeks De weg naar huis

Zavi woont met haar vader op een boerderij vlakbij de zee. Elke avond als de lucht roze met geel kleurt rijden ze met de trekker naar hun favoriete plek om naar de ondergaande zon te kijken.

Zavi vindt het altijd net een schilderij lijken, maar dan eentje die telkens verandert. Aan haar vader vraagt ze vaak wat er zich achter de horizon bevindt. Mijmerend op het hekje droomt ze van het maken van verre reizen. Als het herfst is en de vogels zich gereed maken voor hun grote trektocht naar het zuiden, begint het bij Zavi ook te kriebelen. Waar zouden ze naar toe gaan. Op vakantie? Dat lijkt haar ook best leuk.

 

Zavi en haar vader verlaten nooit de boerderij, behalve als ze in de grote stad iets nodig hebben. Stiekem vind ze het soms best saai en wil ze weg, maar haar vader vindt dat thuis de allermooiste plek is die er bestaat. Op vakantie gaan is helemaal niet nodig.

 

Op een dag als ze picknicken in het weiland tussen de zonnebloemen landt er een witte vlinder op haar neus. 'Gaan vlinders ook op vakantie net als vogels?' vraagt Zavi zich af. Ze neemt een besluit. De volgende ochtend vroeg pakt ze haar koffer. Als haar vader wakker wordt ziet hij dat Zavi en de trekker zijn verdwenen. Hij holt naar buiten en ziet in de verte de pruttelende rookpluim nog. Het lukt hem om haar in te halen en springt bij haar op de trekker. Hij is kwaad en opgelucht tegelijk dat er niets is gebeurd met Zavi.

Met de koffer op het dak trekken zij samen de weide wereld in om de vlinder te achtervolgen.

De weg  naar huisDe weg  naar huisDe weg  naar huisDe weg  naar huisDe weg  naar huisDe weg  naar huis

Ik maak kleurrijke, speelse illustraties die mensen met elkaar verbinden.

Neem contact op